Skip to main content

Eerste oogst Flevolandse sojaboontjes een feit

01 oktober 2019

De eerste Flevolandse oogst van de verse sojaboontjes (‘Dutch Edamame’) is een feit. De boeren zijn dag en nacht bezig geweest met de oogst, het doppen op het land en het vervoeren naar de fabriek en Flevolandse restaurants. Proef de eerste boontjes tijdens de Flevolandse restaurantweken.

De peulen zijn van de plant gehaald en direct gedopt. De boontjes worden naar de fabriek gebracht om ze te blancheren en daarna in te vriezen. Een deel van de biologische teelt is medio november verkrijgbaar bij Ekoplaza en daarnaast wordt Dutch Edamame verkocht in buitenlandse speciaalzaken. Voor de niet-biologische teelt zijn de boeren in gesprek met Nederlandse supermarkten.

Dutch Edamame kan de komende weken (13 oktober) geproefd worden in een aantal Flevolandse restaurants. Provincie Flevoland daagt met de challenge ‘Eet als een pionier’ koks uit om heerlijke gerechten te verzinnen met verse soja in de hoofdrol. Dutch Edamame is een initiatief waarin tien Flevolandse telers, Dutch Soy, Green Organics en Provincie Flevoland samen de uitdaging zijn aangegaan om als eerste in Nederland op grote schaal (40 hectare), verse sojaboontjes te verbouwen en vermarkten. De peulvrucht haalt zelf stikstof uit de lucht om te groeien en verrijkt tegelijk de bodem. Duurzaam, praktisch en passend binnen de kringlooplandbouwambities van Nederland.

Dutch Edamame is onderdeel van de proeftuin Growing Green Proteins, die de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. Op de Floriade Expo 2022 presenteren we de pilots in ons Innovatiepaviljoen. De proeftuin is onderdeel van de Agro Innovatiemotor van Landbouw Meerdere Smaken.

Meer weten? Kijk op de website van Dutch Edamame.

Kijk voor de deelnemende restaurants op eetalseenpionier.nl.

{jcomments on}