De vakman loopt hard op steunzolen en is klant bij pedicure
Nils IJkema loopt sinds kort iedere maand in een andere provincie een halve marathon. Op steunzolen, waarover later meer. Als hij ze alle twaalf heeft gehad, wil hij hetzelfde doen met hele marathons. Dat doet hij niet zomaar. IJkema is bewegingstechnoloog, iemand die hulpmiddelen maakt voor de bewegende mens. Sommigen zullen hem kennen als de eigenaar van Bijl Orthopedie; hij let erg op voeten. Lelystad heeft veel voetproblemen die voortkomen uit bewegingsarmoede door overgewicht en het dragen van te krappe schoenen, merkt hij daarbij op. Zelf draagt de vakman dus steunzolen. “Ik heb knobbels onder mijn voeten en ga sinds kort naar de pedicure om mijn nagels te laten knippen, dat adviseer ik mijn klanten ook.”
IJkema begon met zijn halve marathons naar aanleiding van een cursus mindfullness. “Het is niet per se begonnen om mijn hoofd leeg te maken. Het is steeds leuker om afstanden op een rustige manier te lopen in plaats van heel snel. Mentaal is het gezonder, doordat je meer van hier naar daar kunt lopen in plaats van altijd maar te ‘streven’, en je je bewuster bent van je omgeving. Dat is beter voor je mindset en gezonder, denk ik.”
Hij wil voor zijn uitdaging twee jaar uittrekken. “In september loop ik in Brabant en Limburg, in oktober in Flevoland, in november in Utrecht en in december Leeuwarden. Daarna volgen nog halve marathons in Overijssel, Drenthe en Zeeland. Zeeland is het verste weg en wordt nog een puzzeltje, want daar zijn niet zo veel halve marathons”. Noord-Holland, Zuid-Holland, Groningen en als extraatje Vlieland zijn gedaan.
Oostvaardersplassen
“In Lelystad train ik in het IJsselmeergebied, rondom de Zuigerplas en ook in de Oostvaardersplassen. Na een boottochtje met mijn gezin in Enkhuizen haal ik bij voorbeeld mijn auto lopend op over een afstand van 31 kilometer als het zo uitkomt, dat soort dingen.”
En dan die snelheid. 1.40 is zijn doorsneetijd op de halve marathon “Ik wil de halve sneller lopen, maar dat snelle gaat me moeilijk af. Het is een proces om tijd los te laten – al streef ik meestal wel naar een bepaalde tijd. Ik liep in juni ook in Tromso in Noorwegen nog een nachtmarathon om minder druk te zetten op de eindtijd. Het is nog niet dwangmatig, wel hobbymatig. In Noorwegen liep ik een recreatieve tijd van 3.53.”
IJkema werd geboren in het Friese Parrega, woonde in Hindeloopen, Bolsward en het Gooi – waar zijn vrouw vandaan komt – en belandde na zijn opleiding in Lelystad. Inmiddels is hij al een keer te voet naar zijn oude woonplaats Hindeloopen gegaan, via stops in Tollebeek en Oudemirdum. Hij wordt allengs meer een veelloper, al is het woord ultraloper nog niet aan de orde.
Oostvaardersrun
8 oktober is weer de Oostvaardersrun, door de Oostvaardersplassen. IJkema loopt voor de derde keer mee. “Het is een off road trail-wedstrijd, over onverharde paden. Vorig jaar was het regenachtig en daardoor superzwaar. Hij is qua intensiteit en bezoekersaantallen niet te druk en ik houd van lopen in het buitengebied. De marathon van Rotterdam trekt me bijvoorbeeld helemaal niet. Ik sponsor de Oostvaardersrun ook met mijn bedrijf.”
Loopscholing kreeg hij nauwelijks. “Ik sponsor atletiekvereniging Spirit wel. Ben geen onderwezen loper. Voetballer ben ik van huis uit, daarna ben ik vanwege de beperkte tijd meer gaan fietsen, wandelen en uiteindelijk hardlopen. De vrijheid is fijn en het geeft wel een kick.”
Hij heeft een druk gezinsleven en een drukke baan, zegt hij. Lopen geeft ontspanning en in dat verband kwam de mindfullness goed van pas. Voor de start doet hij yoga- en meditatieoefeningen ‘om de scherpe kantjes van de dingen af te halen’.
De gang naar de pedicure is ook ‘een verlengde van de mindfullness’. Voetverzorging is belangrijk. “Ik draag steunzolen voor doorgezakte voeten en brede schoenen voor mijn brede voeten. Ik heb knobbeltjes op mijn hielen waardoor mijn schoenen vrij snel slijten en richting binnenkant schoenen en grote teen heb ik een correctie om knieproblemen bij mijn linkerknie tegen te gaan.”
Holvoet
En hij heeft als professional wel wat te vertellen over de voeten van zijn medeburgers. “De voetkwaliteit in onze stad is wel goed, al merk ik wel dat er meer overgewicht is dan in de rest van Nederland. Mensen bewegen te weinig. Door de grotere afstanden pakken mensen sneller de auto hier. En de verzorging kan beter. De meest voorkomende klacht is een holvoet die doorzakt, met een steunzool is dat goed op te lossen.” Mensen met diabetes en reuma en trauma’s ziet hij ook veel, hij werkt samen met Coloriet en de thuiszorg.
“Toen ik de opleiding deed, heb ik het vervaardigen van orthopedische schoenen en hulpmiddelen gecombineerd, als eerste in Nederland, daardoor kun je beter naar de oplossingen kijken en breder naar de klacht kijken. Eerst laat ik mensen lopen, beoordeel hun beweeglijkheid, kijk naar belastbaarheid, of de spieren optimaal werken, en dan doe ik een digitale voetmeting via een drukplatform en ik gips ook als er schoenen nodig zijn.”
Uit zijn praktijk kan hij enkele duidelijke conclusies trekken en heeft hij adviezen: ‘Veel voetballers lopen op te smalle schoenen, smaller dan de voet is, ze bezoeken geen pedicures en een voetdrukmeting zou ze kunnen helpen bij het aanmeten van steunzolen. Er komen ook schaatsers, handballers, judoka’s, basketballers, spelers van tennis en padel, gewichtheffers voor onder meer steunzolen.”
“Soms is het bij het bij het voor het eerst aanmeten van orthopedische schoenen wel belangrijk verwachtingen goed te managen. Als mensen vervormde voeten hebben, moet je toch met een ontwerp komen dat in hun beleving niet altijd ideaal is qua vorm en waar ze aan moeten wennen.”
En dan nog dit: “Ik stel mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank in de gelegenheid jaarlijks gratis steunzolen aan te laten meten aan het einde van het jaar.”
MARC BROEKMANS
Geplaatst op 17 augustus 2023.
{jcomments on}