Skip to main content

De nieuwe wijkagent van de Boswijk stelt zich voor (met video)

15 februari 2022

Een wijkagent is bezig met de totale politiezorg binnen zijn of haar wijk. Denk aan de aanpak van sociale problemen, zoals overlast gevende jongeren, milieudelicten en criminaliteit. De afgelopen tijd zijn verschillende nieuwe wijkagenten gestart in Lelystad. Wij maken kennis met die van de Boswijk: Jurion Veenstra (51).

“Ik vond het tijd voor een nieuwe prikkel, in de vorm van een nieuwe stad,” vertelt Veenstra. Veenstra is al zestien jaar werkzaam bij de politie, waarvan vier jaar opleiding. Na die opleiding heeft hij een jaar noodhulp gedaan (teams die zich gereed houden voor spoedgevallen) en is daarna als wijkagent begonnen in Harderwijk. Na elf jaar werd het tijd voor een nieuwe uitdaging en sinds januari dit jaar is hij de wijkagent in de Boswijk. “Lelystad is een heel dynamische werkplek, waar heel veel gebeurt,” zo licht hij zijn keuze voor Lelystad toe. “Ik denk dat problematiek hier iets hoger ligt dan op de Veluwe.”

Een echte 'kwarkman'

Tijdens zijn ronde door de wijk probeert Veenstra zichtbaar te zijn. Hij spreekt mensen aan en vraagt hoe het gaat. Daarnaast gaat hij ook efficiënt te werk. Zo eet hij elke dag kwark met zelfgemaakte cruesli en hij haalt deze kwark in de supermarkt in de wijk. “Ik ben een echte kwarkman, dus die haal ik in mijn wijk. Het is heel functioneel, omdat ik gewoon moet eten – maar het genereert ook een stukje natuurlijk contact.” Tijdens zo’n bezoek aan de supermarkt schroomt Veenstra het contact met de jongeren voor de ingang niet. Hij maakt een praatje met ze en vraagt waar ze vandaan komen; ook geeft hij ze, met een knipoog, advies over gezondere keuzes voor de lunch.

Influencer

Veenstra vertelt over het belang van zijn netwerkpartners. Dit zijn mensen, bedrijven en organisaties waarmee hij contact heeft in de wijk. “Zij kunnen tips geven of problemen aankaarten.” Om makkelijk in contact te blijven met inwoners houdt hij ook zijn socialemediapagina’s goed bij. “Het is laagdrempelig en zo komen mensen sneller met mij in contact.” De buurtvoorlichters flyeren voor meer bekendheid van deze kanalen. “Hierdoor groeit mijn volgersaantal en weten inwoners hoe ze mij snel kunnen bereiken.” Toch ziet Veenstra zichzelf niet als een soort influencer: “Ik werk alleen aan mijn bekendheid zodat de 11.000 inwoners in de Boswijk, weten bij wie ze terecht kunnen.”

De nieuwe uitdaging in Lelystad bevalt Veenstra goed. Maar aan sommige dingen moest hij wel even wennen: “Ik heb maar acht deelwijken, maar ook acht straatnamen. Dus dat is in het begin nog lastig.” Inmiddels rijdt Veenstra al anderhalve maand rond in Lelystad. “En ik ben gelukkig nog steeds niet verdwaald,” lacht hij.

{jcomments on}