Skip to main content

Conserveren kogge na vertraging begonnen

11 januari 2019
Theo van Rhijn

Batavialand is gisteren begonnen met de conservering van de IJsselkogge, het 20 meter lange wrak dat begin 2016 uit de IJssel bij Kampen is gehaald. Het lag al een tijd bij het erfgoedcentrum in Lelystad, maar de voorbereidingen liepen vertraging op doordat een zware storm een jaar geleden het dak van het conserveringsstation vernielde.

Na de berging zijn het wrak en de bijbehorende losse onderdelen schoongemaakt, gedocumenteerd en onderzocht op houtkwaliteit. Dat was nodig om de juiste conserveringsmethode te bepalen, aldus Batavialand. Dat blijkt impregneren met polyethyleenglycol (PEG), te zijn, een wasachtige substantie, die de plaats van het water in de houtcellen overneemt. Hierdoor houdt het materiaal zijn vorm. Daarna wordt het langzaam gedroogd. Het hout van de IJsselkogge bleek onder een zacht oppervalk een harde kern te hebben. Dat maakt het volgens de betrokken deskudigen geschikt om handmatig te worden besproeid met een PEG-oplossing.

Dat gebeurt drie jaar lang en het drogen duurt ook nog eens drie jaar, is de verwachting. Uiteindelijk moet het wrak worden tentoongesteld.

"Houten schepen en voorwerpen die eeuwenlang in de bodem liggen zijn verzadigd met water. Opgegraven hout dat niet wordt natgehouden of geconserveerd, zal door uitdroging gaan krimpen, scheuren en vervormen. Belangrijk is dat het hout nat blijft, tot de conserveringsbehandeling begint.

Het verhaal achter de operatie is te vinden op Wikipedia.

{jcomments on}