Skip to main content

Bultpark, 'mooiste park van de stad', geeft weer een feest

09 april 2024
Theo van Rhijn

Veel inwoners van Lelystad weten misschien niet eens dat tussen de wijken Schouw, Kempenaar en Gondel een groene schat verborgen ligt, in de vorm van het Bultpark. Met een populier van 42 meter hoog, feeërieke bruggen en vijverpartijen, kinderboerderij De Knotwilg en een ruiltuin, waar je planten kunt ruilen. Komende zaterdag is er de Bultpark Buitendag, met groene verrassingen: van muzikale en dichterlijke optredens tot demonstraties haken en breien, het geheel gelardeerd met proeverijen en maaltijden voor de hongerigen. Het wordt de tweede editie en voorzitter Peter Kouwenhoven van het Bultparkcomité verwacht na het succes van 2023 dit keer uit te komen op zeker 3000 bezoekers. Tussen 11.00 en 15.00 staat het Bultpark bol van activiteit.

Kouwenhoven, lang actief voor de gemeente bij de inrichting van de groenvoorziening, beaamt het meteen: ‘’Het Bultpark ligt een beetje verborgen. Ik ken mensen die hier al zestien jaar wonen en niet weten dat het bestaat. Gelukkig doen we er veel aan via sociale media om de bekendheid te vergroten. Ik heb geld gekregen van de gemeente om een boekje te maken over de Lelystadse stadsnatuur en die is hier vertegenwoordigd. Hoogtes, laagtes, zon, schaduw, lang en kort gras, veel eetbaar materiaal om te plukken, om een band mee op te bouwen, en zuinig op te zijn. Kinderen die een zetje nodig hebben - met een taalachterstand bij voorbeeld - daar gaan we mee plukken. We leren ze begrippen uit de natuur in de vorm van een taaltrip en de anderen gaan een pannenkoek versieren. Na een tijdje wisselen die rollen, dat valt in de smaak. Het is heerlijk om buiten te zijn en je ziet dat de kinderen zich openen als ze worden begeleid door vrijwilligers, als je ze hoort kwetteren, denk je , fantastico, daar doen we het voor.”

Navalnyboom

En dan zijn er de bijzondere bomen. "We krijgen steeds meer schenkingen van bomen, zoals een taxus en een walnotenboom, en geld voor projecten. Er is na de dood van Navalny in Rusland een actie gestart voor iedereen die geen recht op vrije meningsuiting had of heeft; daar wordt een boom voor geplant in het park. Dat wordt een hoogstamappelboom, waar je de vruchten van de vrijheid kunt plukken." Een ander bijzonder project komt van uitvaartorganisatie Monuta. Die bestond vorig  jaar honderd jaar en koos het park uit als een van de plekken voor het schenken van een bankje gemaakt van afgekeurde bedrijfskleding, verwerkt in planken en een onderstel. Dat wordt mogelijk het eindpunt van een lichtjesroute. "Zo hebben we steeds andere initiatieven uit diverse hoeken.”

Het idee voor de dag is kennismaking met allerlei initiatieven. Biologische bijenplantenkwekers en fruitplantenkwekers, bijvoorbeeld, die komen overigens uit Almere. Maar kinderen maken ook kennis met muziekinstrumenten in een muziekcafé. "De harmonie wil hier een openluchtconcert geven in de zomer, maar wel met een tegenprestatie en dat wordt een muziekcafé. Dijkdichters zijn er met gedichten, de band Timeless is er, er is een zangeres, er zijn mensen met jams en chutney’s, je kunt op de foto, mensen haken en breien, er zijn in totaal 32 kramen." 

Het aanbod was zelfs té groot.  "We kregen vijftig aan meldingen, we moesten nee verkopen en ze zelfs vragen dan maar een tuintafel mee te nemen, de animo is groot.”

Het Bultpark is ooit door de ANWB uitgeroepen tot toppark van Flevoland 'en daar zijn we nog steeds trots op'. '"Met voorsprong het mooiste park van de stad, vind ik. Wat ik graag zou willen, is een stichting Lelystadse Parken. We hebben onder andere het Woldpark, het Kustpark, het Stadspark, die staan allemaal op zich en er is geen overleg tussen. Via zo’n stichting Lelystadse parken zouden we elkaar kunnen aanvullen en overleggen."

"Vrijwilliger zijn in dit park geeft me een goed gevoel. We hebben twintig vrijwilligers en zeven man in het bestuur. (...)  En luister, het barst hier van de vogels. Vijftig verschillende soorten, zoals het zeldzame bosuiltje. Zaterdag tussen 11 en 15 uur is iedereen welkom. We hebben dan nog net geen dranghekken nodig.”

Marc Broekmans

Geplaatst op 9 april 2024.

{jcomments on}