Skip to main content

Tegenhouden appartementen Werkeiland gaat (te) veel kosten

27 oktober 2021
Kees Bakker

De bouw van een appartementengebouw op het Werkeiland door ontwikkelaar Levago valt niet tegen te houden. De gemeente zou een bouwvergunning kunnen weigeren, maar daar hangt een fiks prijskaartje aan. Het college van b. en w. stelt dan ook voor dat niet te doen. Dat heeft wethouder Jack Schoone bekendgemaakt.

Fikse schadeclaim

Bewoners van het Werkeiland hadden de gemeenteraad gevraagd het bestemmingsplan van dat deel van het vroegere eiland waar Levago wil bouwen, zo te wijzigen dat er geen hoogbouw mogelijk zou zijn. De gemeenteraad heeft het college daarom in maart gevraagd met de ontwikkelaar in gesprek te gaan, om te zien of hij de plannen wil wijzigen, door bijvoorbeeld de mogelijkheid te krijgen elders in Lelystad het geplande appartementengebouw neer te zetten.

Wethouder Schoone zegt meerdere malen overlegd te hebben met de ontwikkelaar, maar daar zit geen beweging in. “Als we de bouwvergunning weigeren, krijgen we een forse schadeclaim aan de broek. Als Levago elders de mogelijkheid krijgt te bouwen en dat niet meer kan op het werkeiland, kost dat geld omdat we dan minder opbrengst uit grondverkopen hebben, maar hangt daar ook nog een schadeclaim aan vast.” Schoone kan niet zeggen om welke bedragen het gaat, maar laat wel doorschemeren dat de eerdere schatting van tussen de 1,8 en 6,4 miljoen euro aan de lage kant is. Op de vraag of het dan meer tussen de 5 en 10 miljoen euro is, knikt hij bevestigend.

Erfgoed bewaren

Vandaar dat de wethouder de gemeenteraad voorstelt het verzoek van bewoners om het bestemmingsplan te wijzigen, af te wijzen. Schoone denkt dat dit een flinke discussie zal opleveren, maar verwacht wel dat  de gemeenteraad daarmee in zal stemmen.

Bewoners, verenigd in de Eilandraad, wilden de bouw van het appartementengebouw tegenhouden, omdat ze vinden dat hoogbouw het karakter van het oudste stukje van Lelystad aantast. Ze vinden dat Lelystad het Werkeiland, waar de mensen woonden die dit deel van Flevoland hebben ingepolderd, als erfgoed moet bewaken. Het probleem is alleen dat in het verleden het bestemmingsplan al zo is gewijzigd, dat er op sommige stukken wel gebouwd mag worden. Aangezien het plan van Levago aan de voorwaarden uit het bestemmingsplan voldoet en Levago al tien jaar bezig is met de ontwikkeling, zou een ‘nee’ nu een enorme schadeclaim opleveren.

Horeca discussiepunt

Mogelijk is er nog wel een meningsverschil met Levago over de plint van het gebouw. Het gebouw wordt vier bouwlagen hoog, exclusief het schuine dak, met drie etages voor 44 appartementen en horeca op de grond. Zo staat het in het bestemmingsplan. Levago heeft aangegeven in de onderste laag liever alsnog appartementen te willen bouwen. Schoone zegt dat de gemeente daar in principe welwillend tegenover staat en je met heel goede argumenten moet komen om dat niet toe te staan. “Eén van de argumenten tegen horeca is de parkeerdruk die dat oplevert. Als het appartementen worden, geldt dat argument niet meer, omdat het parkeren dan op eigen terrein van het appartementengebouw wordt opgelost.”

Doorlooptijd vergunning

Als de gemeenteraad toch een bouwvergunning weigert, zal er waarschijnlijk een rechtsgang volgen. Als bewoners naar de rechter willen stappen, kan dat natuurlijk ook, maar Schoone vreest dat dat geen succes zal hebben. “Als Levago morgen een bouwaanvraag indient, is de doorlooptijd van de vergunningaanvraag 14 weken. Als Levago de horeca in de plint wil wijzigen in appartementen, is de doorlooptijd 26 weken.”

De wethouder betreurt dat dit de uitkomst is. “Wij hadden liever gezien dat wij een voorstel hadden kunnen doen dat in lijn is met de wens van de bewoners en de gemeenteraad, echter de kosten hiervan zijn dusdanig hoog, dat wij dit niet kunnen verantwoorden.”

 {jcomments on}