Skip to main content

Ambulanceritten te lang sinds sluiten ziekenhuis

12 februari 2019
Theo van Rhijn

Ambulances in Lelystad overschrijden de tijdsnorm nu er geen volwaardige spoedeisende hulp meer is en dat kan ernstige gevolgen hebben, vooral voor kinderen.

Dat zegt de gemeente, die samen met de GGD de cijfers op een rij zette.

Een spoedrit van een ambulance in Lelystad duurt sinds de gedeeltelijke sluiting van MC Zuiderzee vijftig minuten en een rit met iemand van Urk een uur, terwijl de norm drie kwartier is. Afhankelijk van de aandoening of het letsel kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt, zegt de gemeente. Ze maakt zich vooral zorgen over specialistische hulp voor kinderen, omdat er niet altijd kinderartsen bereikbaar zijn 'binnen afzienbare oproepafstand'.

Op het stadhuis constateert men nog een probleem: overbelasting van huisartsen en verloskundigen. Huisartsen zijn extra tijd kwijt doordat ze ergens in de regio een plek moeten vinden als een patiënt acuut moet worden opgenomen, wat vaak een een aantal telefoontjes kost, en verloskundigen doordat ze heen en weer moeten naar Harderwijk, waar ziekenhuis Sint Jansdal nu 'hun' ziekenhuis is. "Door de hoge werkdruk ontstaat nu ook het probleem dat waarnemend huisartsen nog moeilijker te
vinden zijn. Het werken in Lelystad is onaantrekkelijk geworden. Dit geeft extra druk op het al aanwezige huisartsentekort."

{jcomments on}