Skip to main content

Al moeten de gasten nog komen, de kok is al vol gas van start

26 januari 2022

"Het heeft allemaal lang genoeg geduurd, dus nu weer vol gas." Lars Dekens van kitchen-bar De Gordiaan is alweer bezig met sauzen trekken, vis fileren, vlees pocheren en desserts maken. Vandaag, woensdag 26 januari, mag de horeca weer open. Dat wil zeggen tot 10 uur 's avonds, en onder voorwaarde dat gasten kunnen aantonen dat ze gevaccineerd, getest of genezen zijn. Dat zorgt voor blije ondernemers. Maar na deze derde grote lockdown levert het heropenen weer veel extra werk op. Dekens: "Alles moet opnieuw gedaan en gemaakt worden, van brood tot toefje slagroom. " Ook zijn vrouw Joëlla is druk bezig, met de tafels schoonmaken en dekken, en het hele restaurant weer toonbaar te maken voor de aankomende gasten.

Bij grand cafe Le Journal zijn twee werknemers al vroeg in touw om de was te doen, de menukaarten af te vegen en de stoel- en tafelpoten schoon te maken. Daar waren ze maandag al mee bezig geweest, zegt medewerkster Channa Koster. "Het grote werk is nu dus al gedaan, en we hoeven vandaag alleen nog  maar de puntjes op de i te zetten." 

Maar ze laat ook weten dat de eerste reserveringen nog niet binnen zijn, omdat mensen toch voor de zekerheid nog even de persconferentie afwachtten. Want ook al was er veel uitgelekt over welke sectoren weer open mogen, en welke maatregelen en restricties er vanaf vandaag gelden, toch bleef het nog even spannend tot die definitieve bekendmaking gisteravond om 19 uur. Vooral de definitieve sluitingstijd is voor veel horecaondernemers belangrijk bij de afwegin of ze open gaan, en zo ja vanaf hoe laat. Koster: "Want 20 uur of 22 uur is daarbij voor ons écht een groot verschil."

Bij Grand Cafe 0320 zijn ze nooit helemaal dicht geweest, omdat er tijdens de afgelopen lockdown nog eten kon worden afgehaald. Maar eigenaar Annechien de Ruiter laat weten dat het bij deze verruiming van de maatregelen toch nog om grote aanpassingen gaat: "Vooral genoeg personeel vinden om de roosters te maken is tijdrovend. Maar ook de voorraadruimtes in de bar weer aanvullen met eten en drinken moet gedaan worden."

De nieuwe maatregelen gelden tot 8 maart, waarbij over drie weken al een tussentijds weegmoment is. Dan wordt gekeken of er toch moet worden bijgestuurd. 

{jcomments on}