Aanvaller barvrouw krijgt één kans zijn leven te beteren
De man die eind september vorig jaar een barvrouw van Café Schippers een stanleymes op de keel zette en beroofde, hoeft ondanks de ernst van het vergrijp niet terug de cel in – maar daar zitten wel de nodigde voorwaarden aan vast. Hij krijgt een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een halfjaar. Ook moet hij uit de buurt blijven van zijn slachtoffer en haar een schadevergoeding betalen. De reden: hij maakt inmiddels serieus werk van de psychische en sociale problemen die hem tot zijn daad brachten en een verblijf in de gevangenis zou wat dat betreft averechts werken.
De officier van justitie had achttien maanden met aftrek van het voorarrest geëist, waarvan zes voorwaardelijk. Daarnaast moest de verdachte zich dan onder een dwingende aanpak laten helpen aan zijn problemen met alcohol en drugs en zijn financiële moeilijkheden. De verdediging wees erop dat hij zich al onder behandeling heeft gesteld (en berouw toont) en op dat punt goede vorderingen maakt – en dat een verblijf in de gevangenis dus meer kwaad dan goed zou doen.
Een psychiater constateerde dat de man toerekeningsvatbaar was, maar wel ‘een lichte stoornis in het gebruik van alcohol’ had. Hij leek in de tijd van het drama kwetsbaar en impulsief. Het advies van deze deskundige: een voorwaardelijke gevangenisstraf met als bijzondere voorwaarden voortzetting van het toezicht door de reclassering, begeleiding op het gebied van huisvesting, financiën en sociale inbedding, en toezicht op eventueel toekomstig alcoholgebruik. De reclassering zit op hetzelfde spoor.
De rechtbank erkende de ernst van de zaak. Op zich was die reden voor ‘een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf’. Want: “Het spreekt voor zich dat een overval die op deze manier wordt uitgevoerd, een vreselijke ervaring moet zijn geweest voor de overvallen medewerkster. Dit is ook gebleken uit haar slachtofferverklaring die ter terechtzitting is voorgelezen. Op het moment van de overval was zij bang dat haar kinderen zonder moeder zouden moeten opgroeien. Zij ervaart nog altijd angstgevoelens en durft niet meer in de horeca te werken. Dit soort overvallen dragen ook bij aan gevoelens van onveiligheid in de maatschappij.”
Maar toch werd zoals gezegd gekozen voor een ander vonnis. “Als verdachte terug moet naar de gevangenis, dreigt hij zijn werk en woning te verliezen, en dreigt hij weer af te glijden.” Formeel bevatte het vonnis wel ook nog een onvoorwaardelijke celstraf, maar die valt weg tegen het voorarrest.
{jcomments on}