NIEUWS UIT LELYSTAD

Waarnemer Henry Meijdam heeft 'de lakens flink opgeschud'

In de gemeenteraad is woensdag afscheid genomen van waarnemend burgemeester Henry Meijdam. En daarbij waren heel veel waarderende en gemeende woorden te horen. Want hij heeft in die acht maanden tijd veel indruk gemaakt.

Zoektocht

Commissaris van de Koning Leen Verbeek schetste in zijn toespraak de zoektocht, die begon toen hij te horen kreeg dat Ina Adema per 1 oktober vorig jaar een collega van hem zou worden, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, en Lelystad dus een waarnemend burgemeester nodig had. "Er melden zich dan altijd heel veel mensen die zichzelf uitermate geschikt vinden. Maar je gaat ook zelf eens rondkijken: welke vraagstukken spelen er in de stad, wat gebeurt er in de gemeenteraad, wat gebeurt er in het college en, alles overvleugelend, de coronacrisis? Wat voor burgemeester heeft Lelystad nodig? Dat moet niet iemand zijn die zegt ‘Ik ga het proberen’, maar iemand die zegt ‘Ik ga het doen!' Daarvan zijn er niet dertien in een dozijn en die moeten dan ook nog beschikbaar zijn en willen. Al zoekende kwamen we bij het profiel van Hendry Meijdam uit, en andersom: jij groeide ook naar het profiel toe. Je kende de vraagstukken die in deze stad spelen, je hebt een uitgebreid netwerk in Den Haag en je schrikt niet als het een beetje tegenzit. En je hebt, ondanks de coronarestricties, contacten gelegd in de stad en je inbreng gehad op de grote dossiers. En daar mogen we je dankbaar voor zijn."

Vierluik

Franc Weerwind sprak als collegaburgemeester van Almere Meijdam toe. Weerwind kent Meijdam als een doener, een pragmaticus en een verbinder. "Je werd een maatje van alle vijf de andere burgemeesters. Je was goed, je was aanwezig, scherp en toegewijd aan Lelystad. En je had humor en zelfreflectie. 'Ik heb dit goddelijke lichaam niet zomaar gekregen, dat moet ik in stand houden met lekker eten en drinken. En dat doe ik dus ook', zei je eens."

Wethouder Adam Elzakalai kon zich die grappen goed herinneren. "Toen een collegelid opperde dat er tijdens de collegevergaderingen kroketten moesten komen, sloeg je met je hand op tafel en werd het geregeld." Het is mede daarom dat Meijdam namens het college een bijzonder cadeau kreeg: een mes met daarop de tekst ‘Je proeft Lelystad in alle gerechten’.

Maar bovenal herinnert Elzakalai zich Meijdam als iemand die altijd voor de inhoud ging. "Wat je echt doet en oprecht vindt, is dat na een raadsvergadering iedereen, ongeacht politieke kleur, thuis moet komen met een overwinning. Dat is echt iets dat wij als college mee willen nemen en waarvan we hopen dat het verder gaat dan het college alleen."

Gespannen verhoudingen

Als één na laatste van de sprekers was er raadslid Emiel van der Herberg, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. "Bij onze eerste ontmoeting gaf je blijk van je ongenoegen dat Lelystad steeds rijksgelden misliep. En kijk nu: aanvragen voor het stationsgebied en Lelystad-Oost. Aan het raadsdebat had je overduidelijk plezier. Niet vanwege de regels, want je bent een improvisator. Met chic taalgebruik, prachtige volzinnen, met vaak ook een taalgrap, en je nam jezelf op de hak." Want de raad voorzitten, dat is in Lelystad niet altijd makkelijk, gaf ook Van der Herberg toe. "Deze raad kent wat gespannen persoonlijke verhoudingen. 'Kunnen ze dat niet gewoon als volwassen mensen oplossen?' hoorden we je dan weleens verzuchten." "Je opvolger Mieke Baltus, die we morgenavond installeren, komt niet in een gespreid bedje, maar jij hebt de lakens wel flink opgeschud."

Laatste woord

Het laatste woord was natuurlijk aan Meijdam zelf. Hij betreurde de tijd waarin hij burgemeester van Lelystad was, de coronatijd. "Het burgemeesterschap is bij uitstek een baan voor je als je van mensen houdt. Dat is wat politiek is. En dat was in deze tijd anders. Je ziet het ook aan dit afscheid: de afstand die je moet houden, doet geen recht aan de emoties die je voelt."

Het voorzitten van de gemeenteraad zag hij als iets wat hij elke ochtend met frisse tegenzin doet. ‘Het voorzitten van de raad in Lelystad is fitness. Af en toe moest ik een oorvijg uitdelen, geheel tegen mijn natuur in, maar ik heb ook vooral mijn waardering willen uitten voor het feit dat alle 35 raadsleden hun stinkende best doen voor deze stad.’

Volgens hem is Lelystad ‘de kip met de gouden eieren’, waarbij Lelystad Airport, Lelystad Next Level en de Stad van de Nieuwe Natuur wat hem betreft de gouden eieren zijn. ‘‘De Stad van de Nieuwe Natuur is een prachtige vondst, maar ook enorm waar. Waar in de Randstad vind je de mogelijkheid om stadse kwaliteit in een groene omgeving toe te voegen? Ik heb in sommige steden woningen van 40 vierkante meter gezien die werden aangeprezen als ‘ruime eengezinswoning’. Dat is toch een gotspe?"

In de spiegel kijken

Meijdam hoopt dat de gemeenteraad de verkiezingstijd aangrijpt om ‘elkaar en jezelf diep in de ogen te kijken'. "Niet alleen maar zoeken naar het eigen gelijk, maar ook naar het gelijk van de ander. Ik vind inderdaad: niemand gaat naar huis met alles, maar ook niemand gaat naar huis met niets. Ga eens barbecueën met elkaar, ga karten, zoek de ontmoeting. Daarbij kun je ontdekken dat iemand die over dingen heel anders denkt dan jij en heel anders in de wereld staat, toch wel eens je vriend kan zijn."

Vandaag, donderdag,  Mieke Baltus binnengehaald in Lelystad en geïnstalleerd als nieuwe burgemeester.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

0
Shares

Het nieuws uit Lelystad

23 juli 2021

Drie jaar cel en tbs voor verkrachting tijdens proefverlof

De rechtbank heeft een 38-jarige man veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging voor…
23 juli 2021

Dodelijk ongeluk motorrijder hoogstwaarschijnlijk eenzijdig

Bij het ongeluk waarbij donderdag een motorrijder uit Lelystad omkwam, was hoogstwaarschijnlijk…
23 juli 2021

Ook met beginnende dementie 'op vakantie' in Respijthuis

Ook mensen met beginnende dementie kunnen straks terecht in Respijthuis Lelystad, waar mensen die…
22 juli 2021

Ambities voor groei worden vastgelegd in Woonvisie

De gemeenteraad gaat zich na de zomer werpen op een definitieve Woonvisie, waarin staat beschreven…
22 juli 2021

Lelystad zoekt een inspirerende klimaatburgemeester

Lelystad is op zoek naar een ‘klimaatburgemeester’: een stadsgenoot die zich inzet voor een beter…
22 juli 2021

Triest record voor supermarkt: 500ste winkeldief betrapt

Supermarkt Plus Postma in de Botter had gisteren een triest record te pakken: de 500ste winkeldief.…
22 juli 2021

Omgeleide Intercity naar Berlijn raast station Lelystad voorbij

Tot en met het komende weekend zullen reizigers op de stations in Flevoland kunnen opkijken van een…
21 juli 2021

Internationale aardappelbeurs geschrapt om coronagolf

De nieuwe coronagolf in Nederland kost Lelystad een internationale vakbeurs: Potato Europe 2021.…
21 juli 2021

Tussen de A6 en de Lage Vaart ontstaat een nieuw stuk natuur

Lelystad heeft er een stuk bos bij, waar in het verleden een akker was. Tussen de A6 en de…
20 juli 2021
Frans Loos @ Kees Bakker

Frans Loos vertrekt, Radio Lelystad zoekt nieuwe voorzitter

Radio Lelystad zoekt een nieuwe voorzitter. Op 1 september neemt de huidige voorzitter, Frans Loos,…
20 juli 2021

Taxibusje kantelt bij aanrijding: vier ouderen raken gewond

Vier inzittenden van een taxibusje zijn vanochtend gewond geraakt bij een aanrijding op de kruising…
20 juli 2021

Plofkraak op station Lelystad in 'Opsporing Verzocht'

‘Opsporing Verzocht’ besteedt vanavond aandacht aan de plofkraak van de geldautomaat op het station…

Radio Lelystad: Altijd in de lucht! | Ook op Facebook en Twitter