Auteur Wim Daniëls is tijdens de maand van de geschiedenis te gast bij het literair cafeé in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Hij geeft op 22 oktober vanaf 20.00 uur een lezing. 

In het najaar van 2018 verscheen van zijn hand De Mulo en het in 2017 verschenen De Lagere School werd een bestseller. Hoewel de literaire cafés normaal gesproken op een woensdagavond plaatsvinden, is deze keer in verband met de beschikbaarheid van de schrijver gekozen voor een dinsdagavond. De lezing wordt georganiseerd door de Vrienden van de Bieb in samenwerking met FlevoMeer Bibliotheek.

De zaal is open vanaf 19:30 uur. Op vertoon van zijn/haar bibliotheekpas ontvangt de bezoeker korting op de entree. Voor Vrienden van de Bieb is de toegang gratis. Kaarten voor de lezing zijn te verkrijgen via de website van de FlevoMeer Bibliotheek of bij de informatiebalie in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Met zijn boek Het Dorp heeft Wim Daniëls een ode aan het dorp van weleer geschreven. Daarvoor ging op zoek naar dat vroegere dorp, het dorp van vóór 1970. Hij schrijft over typische dorpsfiguren als de smid, de boer, de kleine kruidenier, maar ook over de zandweg tussen het koren door, het dorpscafé, de dorpsdrama’s, de dorpspolitiek en andere typische dorpse fenomenen en aangelegenheden. Hij concludeert uiteindelijk dat het dorp niet dood is, maar dat het noodgedwongen is veranderd. Het resultaat is een prachtige biografie van het dorp van weleer en nu – een feest der herkenning voor iedere (ex-)dorpsbewoner.

Wim Daniëls schreef twee interessante geschiedenisboeken over het Nederlandse onderwijs: De Mulo en De Lagere School. In De Mulo wordt de kleurrijke en bijzondere geschiedenis van de mulo op toegankelijke wijze uit de doeken gedaan. Deze vorm van meer uitgebreid lager onderwijs bestond in Nederland van 1857 tot 1968. Dit boek zal voor velen dan ook heel herkenbaar zijn, in de eigen herinnering of uit verhalen van ouders of grootouders. De Lagere School is een heerlijk boek, dat je terugvoert naar een tijd waarin alles nog overzichtelijk leek, met taal en rekenen als de belangrijkste schoolvakken en met gedrag, vlijt en netheid als een heilige drie-eenheid op het rapport. Het komt allemaal aan bod in het rijk geïllustreerde De Lagere School. Wim Daniëls, die zelf in de jaren zestig op zo’n lagere school zat, schetst in zijn boek het wel en wee van de lagere school in de twintigste eeuw, met de nadruk op de periode vanaf 1930.

Daniëls schreef boeken over taal, literaire verhalenbundels, woordenboeken, poëzie en informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Ook zijn doelgroepen variëren sterk; volwassenen, jongeren én kinderen. Verder treedt hij op in het theater, heeft hij samen met Kasper Boon het bordspel Het Grote Taalspel gemaakt en is hij geregeld te zien op tv en te horen op de radio.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

0
Shares

Nieuws uit Lelystad

16 oktober 2019

Gevaarlijke besmettelijke ziekte treft manege Lelystad

Manege Lelystad is vermoedelijk getroffen door het Rhinovirus, dat paarden ernstig ziek maakt,…
15 oktober 2019

Onderwijs straks – op nieuwe campus – deels in het Engels

Porteum, het nieuwe onderwijscomplex waar straks het voortgezet onderwijs in Lelystad wordt…
14 oktober 2019

VVD neemt initiatief voor verbod op wensballonnen

VVD, GroenLinks en de SP in de gemeenteraad willen een verbod op wensballonnen. Ze hebben een…
14 oktober 2019

'Lelystad goede plek voor homo, maar het kan beter'

Lelystad is een van de 58 Nederlandse steden die zich sterk maken voor de rechten en belangen van…
14 oktober 2019

Internationaal goud voor judoka Romy van den Driessche

Romy van den Driessche van Judovereniging IJsselmeer (JVIJ) heeft zaterdag goud gewonnen in de…
11 oktober 2019

Nieuwe lichting Team Heiner Talents

Team Heiner heeft een nieuwe lichting jonge zeilers geselecteerd voor de ‘Team Heiner Talents’. Het…
10 oktober 2019

Agrariërs halen bezem door kast

Flevolandse akkerbouwers, glastuinders, fruittelers, bollentelers, boomkwekers en loonwerkers…
07 oktober 2019

Unicum en Batavia'90 aan kop

Koploper Unicum en nummer twee Batavia ‘90 zijn na drie wedstrijden nog ongeslagen in de tweede…

Radio Lelystad: Altijd in de lucht! | Ook op Facebook en Twitter