Het was toenmalig burgemeester Hans Gruijters die ruim 35 jaar geleden wel zin had in een feestje. “Nijmegen heeft de vierdaagse, Assen de TT en Delft zijn (toen nog, later Breda, red.) Taptoe. Lelystad moet zoiets ook hebben, zodat mensen zich met een gebeurtenis hier kunnen afficheren,” zei hij tegen ambtenaar William van der Meulen. Van der Meulen zag het initiatief van de winkeliersvereniging van de Gordiaan tot een zogeheten Britse week, die met nog maar 28 oldtimers enigszins in het water viel, en kwam al snel tot de conclusie dat oldtimers met een betere merchandising bij Lelystad zouden kunnen gaan horen.

Hij stortte zich erop en 35 jaar later is de oldtimerdag Lelystad met bijna vierhonderd klassieke voertuigen uitgegroeid tot een van de veertien belangrijkste eendagsevenementen in de totale Benelux. Niet voor niets ontving het festival in 2016 de status High Standard, toegekend door de FIVA, de wereldwijde federatieve vereniging van historische autoclubs, onder patronage van de Unesco. “Het is met recht een stukje erfgoed geworden, waarbij de gemeente zich voor de continuïteit van de blikvanger garant heeft gesteld voor een bedrag van vijftigduizend euro. Ik heb geen voorkeur voor een specifieke oldtimer. Wel zie ik hoe belangrijk het festival voor Lelystad is,” zei burgemeester Ina Adema woensdagmiddag.

Ze had net van Van der Meulen een lustrumboek gekregen, dat hij heeft geschreven. Hij is inmiddels voorzitter van de organisatiecommissie.

Adema betoogde voor ontvangst van het boek – kleurrijk, beperkte oplage –  dat de oldtimerdag steeds weer weet te verrassen. “Een oude lijkwagen, de oudste oldtimer ter wereld, 100 jaar Citroen en nu weer 110 jaar Bugatti. Zo houdt de oldtimerdag de interesse vast.”

Van der Meulen memoreerde de romantiek van het opzetten van tentjes op de oude locatie (de Zuigerplasdreef), de opvallende eerste prijs van de allereerste editie (“een arrangement in het toenmalige hotel Lelystad, iets als een dagje uit in je eigen stad”), noemde terloops bakker Ben Prins als groot liefhebber van oldtimers, die zijn klassieker steevast naast de partytent parkeerde, en is er trots op te kunnen zeggen dat de organisatie met behulp van trouwe banken en sponsors zwarte cijfers weet te schrijven, mede dankzij de vijftig vaste vrijwilligers, die de eigenaren van oldtimers van alle merken, van Dafjes tot classic super cars als Auburn en Lamborghini, met hand- en spandiensten terzijde staan.

In het oldtimerfestival is anno 2019 ook ruimte voor innovatie. De ANWB brengt komende zondag vier merken elektrische automobielen mee naar de Bataviaboulevard, waarmee bezoekers een proefrit kunnen maken. Carver presenteert zijn  nieuwe vierwielige elektrische minicar en de Hogeschool Arnhem Nijmegen laat een waterstofminibolide zien, die deel zal nemen aan de Shell Eco Marathon, die in juli in de UK wordt gehouden.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

0
Shares

Nieuws uit Lelystad

20 september 2019

Station krijgt mogelijk meer stallingsplaatsen voor fietsen

De fietsenstallingen bij het station zijn onvoldoende en wellicht is er een mogelijkheid om ze met…
20 september 2019

Recherche erkent fouten in onderzoek Deventer moordzaak

De recherche erkent dat er fouten zijn gemaakt in de Deventer moordzaak, de moord op de weduwe…
20 september 2019

Politie: laatste tijd veel woninginbraken, vooral in de Waterwijk

Het aantal woninginbraken in Lelystad neemt toe, zegt de politie. Vooral de Waterwijk wordt…
20 september 2019

Hanzehuys is klaar: 42 flats speciaal voor middengroep

Flatgebouw Het Hanzehuys, in het Hanzepark, is klaar. Eigenaar Centrada heeft de afgelopen dagen de…
20 september 2019

Parkwijk: bewoners dachten mee, publiek kan bouw nu volgen

Wie de bouw wil volgen van Parkwijk, de nieuwe woonwijk tussen het centrum en de Archipel, kan dat…
17 september 2019

Markerwaardijk nacht vrijdag op zaterdag dicht voor onderhoud

De dijk Lelystad-Enkhuizen is deze week van vrijdagavond 8 uur tot zaterdagmorgen 6 uur in beide…
17 september 2019

Natuurpark Europees de boer op met kennis over wisenten

Natuurpark Lelystad gaat internationaal de boer op met zijn kennis van wisenten en met zijn…
16 september 2019

'Zand voor dijk was goede keus, verstuiven stopt binnenkort'

Ondanks de overlast voor het verkeer was het gebruik van zand voor de Markerwaarddijk een juiste…

Radio Lelystad: Altijd in de lucht! | Ook op Facebook en Twitter